Săracii vor fi din ce în ce mai săraci și necăjiți: pâinea de zi cu zi devine un lux pentru milioane de oameni
Deși poate suna clișeic, realitatea economică din zilele noastre arată foarte clar faptul că săracii devin din ce în ce … mai săraci. Persoanele cu venituri mici, care se confruntau deja cu dificultăți economice și excluziune socială, trăiesc astăzi o deteriorare a nivelului lor de trai, deja fragil și în pericol.
Războiul din Ucraina riscă să degradeze la un nivel îngrijorător economia mondială și să pună frână redresării post-pandemice la care visau toți liderii europeni înainte de izbucnirea conflictului militar în țara vecină.
Acest conflict a apăsat pedala de accelerație a scumpirilor și riscă să arunce în sărăcie milioane de oameni, la nivel global. Nu o spunem noi, ci instituții internaționale de prestigiu, cum ar fi Banca Mondială.
Banca Mondială trage semnalul de alarmă
Instituția vorbește în termeni duri despre realitatea economică din prezent, la nivel mondial, reclamând faptul că ne confruntăm cu o veritabilă ”catastrofă” din cauza crizei alimentare.
În acest sens, preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat pentru BBC că ar putea exista o creştere „uriaşă” de 37% a preţurilor la alimente. Această scumpire explozivă ar urma să lovească puternic bugetele acelor persoane care aveau deja probleme și până acum, adică pe cei mai săraci dintre oameni, la nivel global.
Până la urmă, nu trebuie să fii specialist în economie să-ți dai seama că perioadele de scumpiri îngreunează situația materială a tuturor oamenilor, dar atunci când de-abia își duci traiul de la o lună la alta, iar prețurile cresc cu aproape 40%, situația devine de-a dreptul critică.
Din păcate, alimentele de bază, adică exact acele produse de care nu ne putem lipsi, pentru traiul de zi cu zi, ar urma să fie puternic afectate de creșterile galopante de prețuri.
„Afectează alimentele de toate tipurile – uleiuri, cereale”, a mai precizat oficialul Băncii Mondiale.
În aceste condiții, singura șansă a oamenilor cu venituri mici este să încerce să îți majoreze sursele financiare, poate prin găsirea unui loc de muncă mai bine plătit sau a unui job extra. De asemenea, statele lumii s-ar putea implica mai mult în diminuarea poverii financiare, prin măsuri de sprijin dedicate persoanelor vulnerabile.